ایرانیان علاقه زیادی به تفریح دارند. یکی از تفریحاتی که همه مردم ایران به آن علاقه و اشتیاق دارند سنت عروسی است. ولی هنگامی که از این سنت حرف میزنیم، باید بگوییم این مراسم آئین و رسوم خاصی دارد. این سنت زیبا در هر مکان از این کشور پهناور متفاوت است. البته در بیشتر موارد دارای موارد مشترکی است. برگزاری مراسم عروسی در ایران دارای تشریفات زیادی است. اگر میخواهید با تشریفات عروسی در ایران آشنا شوید به ادامه این مطلب توجه کنید.
خواستگاری
یکی از مراحل اولیه در سنت ازدواج خواستگاری است. خانواده داماد به خانه عروس رفته و عروس را از خانواده ایشان خواستگاری میکنند. این مراسم دارای آداب و رسوم خاصی است که نمیتوان از آنها غافل شد. خانواده داماد معمولاً با گل و شیرینی به خانه عروس میروند. خانوادهها با هم آشنا شده و درباره آینده عروس و داماد صحبت میکنند. در ایران معمول است که فقط پدر، مادر و داماد در این مراسم حاضر شوند. ولی در برخی اوقات بزرگترهای فامیل مانند پدر یا مادر بزرگ نیز همراه خانواده میروند.
بسیاری از خانوادهها بر این باورند که وجود بزرگتر در مراسم شب خواستگاری که از طرف خانواده داماد صحبت کند، نشانه احترام بیشتری به خانواده عروس است. در پایان اگر جواب بله باشد، تازه شروع ماجراست. خانواده عروس، خانواده داماد را برای صحبت بیشتر و جدیتر دعوت خواهند کرد. بعد از این صحبتها مراسم بله برون خواهد بود.
بله برون
مرحله بعدی از سنت عروسی بله برون است. در این مرحله تعداد بیشتری از افراد خانوادهها مانند عمو، دایی، عمه، خاله و … دعوت میشوند. در این مراسم که بیشتر جهت آشنایی خانواده دو طرف برگزار میشود، درباره آینده عروس و داماد صحبت میشود. در این سنت، مادر داماد به عروس یک انگشتر که نشان نامیده میشود اهدا میکند. که این انگشتر نشانی از عهد و پیمان دو خانواده است.
مهریه یکی دیگر از موارد است که در این مراسم مورد بحث قرار خواهد گرفت. مهریه در واقع تعهدی است که داماد به عروس میدهد تا در صورت جدایی دو نفر از هم به عروس اهدا شود. معمولاً همراه مهریه، یک جلد قرآن و سکه طلا اهدا خواهد شد. دو خانواده بر سر اینکه چند سکه به این عنوان اهدا شود بحث و تبادل نظر خواهند کرد. این یک تعهد بین دو خانواده است که خانواده عروس تا حدودی نسبت به تعهد داماد به دخترشان مطمئن شوند.
مراسم نامزدی
در ایران و در برخی از خانوادهها رسم است که مراسمی به عنوان نامزدی در خانه عروس برگزار میشود. به این مراسم عقد نیز میگویند که زن و شوهر به طور رسمی به عقد یکدیگر درمیآیند. این مراسم معمولاً از غروب آفتاب شروع شده و تا پاسی از شب ادامه خواهد داشت. پذیرایی عصرانه و شام نیز در این مراسم توسط خانواده عروس انجام میشود. یک نفر به صورت قانونی مراسم را اجرا کرده و عقد را به طور رسمی ثبت خواهد کرد. عروس و داماد لباس رسمی پوشیده و پای سفره عقد مینشینند. در سفره عقد، یک جلد قرآن، نان سنگک، آجیل، میوه، آینه و شمعدان و … میگذارند.
عروس و داماد روی صندلی نشسته و بالای سر آنها قند سابیده میشود. بعد از سه بار خواندن خطبه و مواردی مانند مهریه و … توسط عاقد عروس خانم بله را گفته و جشن و سرور برقرار خواهد شد.
معمولاً در این سنت عروسی توسط خانوادهها به عروس و داماد کادو میدهند. این کادو معمولاً طلا یا پول نقد است. از این مراسم به بعد به صورت رسمی عروس و داماد به هم محرم شده و رفت و آمدها بیشتر خواهد شد و برای مراسم اصلی عروسی آماده میشوند. برگزاری مراسم عقد نیاز به برنامهریزی دقیق و رعایت جزئیاتی دارد که بهتر است توسط یک موسسه تشریفات عقد و عروسی معتبر انجام شود.
مراسم عروسی (دو پرنده عاشق در نهایت به خانه خود میروند)
دومین مراسم جشنی که در سنت عروسی برگزار میشود، عروسی نام دارد. این مراسم معمولاً بعد از عقد برگزار میشود. این مراسم در باغ یا تالار عروسی یا در مکان در نظر گرفته شده توسط عروس و داماد برگزار خواهد شد. عروس و داماد در این مراسم مهمانان و دوستان بیشتری را دعوت میکنند. عروسی یک مهمانی بزرگ است که با موزیک، رقص و شادی همراه است. برخی از خانوادهها این مراسم را به صورت جمع و جور برگزار میکنند. در این مراسم همچنین دسته گلی به نام دسته گل عروس تا اتمام مراسم در دستان عروس است. ماشینی که عروس و داماد نیز با آن به محل برگزاری مراسم عروسی میآیند نیز گل آرایی شده است.
در حین برگزاری مراسم عروسی نوشیدنی، میوه و شیرینی و شام سرو میشود. بعد از اتمام این مراسم، برخی از دوستان و خانوادهها ماشین عروس و داماد را تا درب خانه آنها دنبال کرده و به شادی و رقص در خیابان میپردازند. بسیاری از عروس و دامادها این مراسم را همراه با دوستان نزدیک خود در خانه ادامه میدهند. این سنت بستگی به نوع اعتقادات خانواده]ا دارد.
سنت عروسی در مناطق مختلف ایران
ایران یک کشور با پیشینه بسیار غنی و سنتها و رسوم مختلف و زیباست. هنگامی که درباره سنت عروسی صحبت میکنیم، حیف است که درباره برگزاری این مراسم در مناطق مختلف صحبت نکنیم.
مازندران
به غیر از مواردی مانند، خواستگاری، بله برون، عقد و عروسی که اشاره کردیم، برخی رسوم اجدادی هستند که در شمال ایران انجام میشوند. برای مثال، یک خانم که خورگیر نامیده میشود، برای دعوت مهمانان به مراسم میرود. یکی دیگر از جذابیتهای برگزاری سنت عروسی در مازندران، خرج بار است. یک روز قبل از جشن، داماد، گوشت، برنج، روغن و سایر موارد را با یک الاغ حمل کرده و به خانه جدید میبرد. برخی هم گوسفند میآروند.
در شب جشن، مراسمی هم به نام حنابندان برگزار خواهند شد. دوستان نزدیک و خانوادهها جمع شده، رقص و پایکوبی میکنند. حنا را کف دست عروس و داماد میزنند. آنها معتقدند، حنا از بهشت آمده و شادی را به زندگی عروس و داماد میبخشد.
در شب عروسی، میهمانان هدایا را در سینیهای بزرگ حمل میکنند. این هدایا معمولاً لوازم خانه، پول یا طلاست. سینی را در دستان یا بالای سر گرفته و به رقص و پایکوبی به خانه عروس و داماد میبرند. هنگامی که عروس وارد خانه جدید خود میشود، پدر داماد، یک سکه طلا به عنوان پاناز که به نشان خوش آمدگویی به عروس است به وی میدهد.
لرستان
لرستان دارای سنتهای مختلف و متفاوتی از خواستگاری و عقد گرفته تا عروسی است. از آنجایی که این استان دارای طوایف مختلفی است، این سنن کمی متفاوت هستند. یک رسم که در بین ایرانیان در گذشته بسیار معمول بوده، شیربهاست. شیربها مبلغ نقدی است که توسط داماد به خانواده عروس برای تشکر و قدردانی قبول دامادی است پرداخت میشود. امروزه این رسم دیگر معمول نیست. ولی در مناطقی از لرستان هنوز هم اجرا میشود که با آن پارچه و لوازمی برای خانه عروس میگیرند.
یکی دیگر از رسوم مردم لرستان سرکله نام دارد. خانواده داماد لباسی برای عروس گرفته و به عنوان کادو بعد از مراسم به وی میدهند. سنت عروسی در لرستان بسیار شاد و رنگارنگ برگزار میشود. میهمانان لباس محلی پوشیده و به رقص مرسوم آن منظقه میپردازند. تمام موسیقی که در این مراسم میشونید موسیقی سنتی که با دهل و کرنا نواخته میشود انجام خواهد شد.
مراسم رقص به شکل خاصی انجام میشود و دستمالهای رنگی در هوا تکان داده میشوند. در برخی طوایف، این رقص را تشمال مینامند.
کردستان
یکی دیگر از مناطق ایران که دارای مراسم زیبا و رسوم خاصی برای برگزاری سنت عروسی میباشد، کردستان است. جالبترین موضوع این منطقه، این است که مراسم عروسی 7 روز به طول میانجامد. برای دو روز بانوان همسایه به خانه داماد رفته و به پخت نان کمک میکنند. سپس خانواده داماد بوسیله خانم و کودکی نان را به خانه عروس میفرستند. این نان برای خانواده عروس پخته شده و حنا را کف دست عروس میمالند.
همان فرد، لباسی را که خانواده داماد خریداری کرده به خانواده عروس میدهند. 7 روز جذاب به همراه رقص و شادی در انتظار عروس و داماد خواهد بود. تمام آشنایان در هرچه بهتر برگزار کردن این مراسم به خانواده عروس و داماد کمک میکنند. منطقه کردستان نیز رقص و شادی مخصوص به خود را دارد که بسیار زیبا نیز است.
جنوب
در مناطق جنوبی ایران این مراسم به سه روز کاهش پیدا میکند، ولی چیزی از زیباییهای آن کاسته نخواهد شد. سنت عروسی در شهرهایی مانند قشم از زمان نهار شروع میشود. خانوادههای نزدیک، ناهار را در خانه عروس دور هم صرف میکنند. سپس اتاق عروس و داماد را فراهم میکنند. چند روز را در خانه عروس میگذرانند و سپس به خانه خودشان بر میگردند. در این مدت کسی اجازه ندارد عروس را ببیند.
هنگامی که خورشید غروب میکند، میهمانان میآیند. داماد و دو مرد دیگر فامیل دست یکدیگر را گرفته و در حالی که آواز شادی میخوانند و میرقصند به خانه عروس میروند. حالا نوبت عروس است. عروس و دو خانم از خانواده شروع به خواندن یک آواز خاص کرده و دور اتاق میرقصند. عروس اجازه ندارد که صورت خود را به دیگران نشان دهد. فقط میهمانان میروند، میتواند روی صورت خود را بردارد.
در تمام ایران میتوانید سنت عروسی را به شکل غیر قابل تصور و زیبایی مشاهده کنید. نکته مشترک بین تمام مراسم عروسی، پوشیدن لباس با رنگهای زیبا و رقص و پایکوبی است. انتخاب بهترین تشریفات عروسی در هر چه بهتر برگزار شدن و مدیریت این مراسم نقض بسزایی خواهد داشت.
در پایان میتوانید نظرات و موارد مربوط به استان یا شهر خود را در ادامه همین مطلب به اشتراک بگذارید.
1 Comment
چه مطلب جالبی گذاشتید. دستتون درد نکنه